6.3.12

Προβολή Ταινίας


Goodbye Lenin, Δραματική Κωμωδία, Γερμανία 2003, διάρκεια 117’

Σκηνοθεσία: Βόλφγκανγκ Μπέκερ

   
     Στο Ανατολικό Βερολίνο του 1989 η Christiane Kerner, ταυτισμένη με την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και υποστηρικτής του κόμματος που κυβερνά, παθαίνει καρδιακή προσβολή και πέφτει σε κώμα, όταν βλέπει τον γιο της Alexander να συμμετέχει σε μια πορεία υπέρ της ελευθερίας του τύπου και να ξυλοκοπείται από αστυνομικούς.
      Όταν συνέρχεται έπειτα από μήνες απ’ το κώμα, ο γιατρός ανακοινώνει στον Alexander και στην αδερφή του Ariane, πως οποιοδήποτε σοκ μπορεί να είναι καθοριστικό για τη ζωή της μητέρας τους. Στο μεταξύ όμως η Γερμανία έχει ενοποιηθεί, το καθεστώς έχει καταρρεύσει και το τείχος έχει πέσει.
      Ο Alexander αποφασίζει να αναπαραστήσει την Ανατολική Γερμανία μέσα στο δωμάτιο της μητέρας του, χωρίς να της πει τι έχει συμβεί, ώστε να μην υπάρξει δυσάρεστη εξέλιξη στην υγεία της
     Το «Good Bye Lenin!» ήταν σίγουρα μια από τις εκπλήξεις του 2003, κερδίζοντας βραβεία στο φεστιβάλ Βερολίνου και στις Χρυσές Σφαίρες. Μια πολύ καλή και προσεγμένη γερμανική παραγωγή που αξιοποιεί ένα κεφαλαιώδους σημασίας ιστορικό γεγονός, την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, για να διηγηθεί την ιστορία του Άλεξ και της οικογένειας του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου